Zo koop je kinderschoenen in de juiste maat

Ben je op zoek naar nieuwe kinderschoenen en vraag je je af welke schoenmaat je nodig hebt voor jouw kleine? Dan ben je hier aan het goede adres. In deze blog lees je alles wat je moet weten omtrent kinderschoenmaten en hoe je het beste de voetlengte kan op meten van de kids.

Het belang van de juiste maat kinderschoenen

Vanaf het moment dat kinderen hun eerste stapjes zetten, is het belangrijk dat ze goede kinderschoenen dragen. Een goede schoen voldoet aan een optimale pasvorm, is flexibel en ondersteunt de voet waar nodig. Daarnaast is het heel belangrijk dat de schoenen voldoende lang, breed en hoog zijn zodat de kindervoeten lekker vrij kunnen bewegen. Een te krappe schoen houdt namelijk de groei van de voet tegen en een te ruime schoen biedt te weinig ondersteuning aan een voet.

Hoe snel groeit een kindervoet?

Kindervoeten zijn nog volop in ontwikkeling en groeien snel. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of de schoenmaat nog klopt. Wij adviseren om dit om de twee of drie maanden te checken. In een groeispurt kan een voet snel groeien en niet ieder kind geeft op tijd aan dat hij/zij toe is aan een andere maat van kinderschoenen. Een richtlijn die je in je achterhoofd kunt houden, is dat de snelheid waarin een kindervoet groeit per leeftijd verschilt:

Tussen de 1 en 3 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1,5 mm per maand.
Tussen de 3 en 6 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand.
Tussen de 6 en 10 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand.
Tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder.

Hoe weet ik of mijn kind de juiste schoenmaat heeft?

Hiervoor hebben we drie manieren waarmee je dit kan controleren:

1. Ten eerste kun je het zooltje uit de kinderschoen halen en je kind zijn/haar voet erop laten zetten, zo zie je meteen hoeveel groeiruimte er over is.

2. De tweede manier is de duimtest. Laat je dochter of zoon de nieuwe kinderschoenen aantrekken en probeer de voet zo ver mogelijk naar achter te schuiven. Druk met je duim de neus van de schoen in, nu kun je voelen hoeveel groeiruimte er in de schoen is. De schoenmaat is goed wanneer je duim past tussen het uiterste topje van de langste teen en de rand van de schoen. Is er minder of meer groeiruimte over? Dan is de schoen te groot of te klein. 

3. Tot slot kun je de wijsvingertest inzetten. De stappen zijn precies hetzelfde als de duimtest maar dan andersom. Laat je zoon of dochter zijn of haar voet helemaal naar voren plaatsen, zonder de tenen te buigen. Steek je wijsvinger tussen de achterkant van de schoen en de voet. Lukt dit niet of is er nog veel ruimte over dan is de schoen te groot of te klein.

Kinderschoenmaat zelf meten

Voor het meten van de voetlengte heb je een A4’tje, een pen en een liniaal nodig. Laat je dochter of zoon op het papier staan en zet een streepje bij de hiel en bij de langste teen. Meet dan de afstand tussen de twee streepjes op. Met deze afmeting kun je in de tabel kijken in welke schoenmaat je de nieuwe kinderschoenen moet aanschaffen.

Let op! Niet elke voet is precies even lang, daarom kan je het beste beide voeten opmeten. De afmeting van de grootste voet gebruik je om te kijken naar de tabel.