Onderhoudsadvies

Hoe houd ik mijn Red-Rag schoenen mooi?

Heb je nieuwe Red-Rag boy, girl of women schoenen gekocht? Super, dan adviseren wij je altijd om de schoenen te behandelen voordat je ze gaat dragen. Hieronder vind je wat uitleg en tips voor het onderhoud van jouw schoenen per type materiaal.

Glad leer
Glad leer is de buitenkant van een dierenhuid, oftewel de opperhuid. Leer is een sterk en ademend materiaal. Dat betekent dat vocht en warmte door het materiaal heen kunnen. Zorg ervoor dat het leer goed gevoed en soepel blijft.

Poets glad leer altijd met de goede kleur, blanco schoensmeer heeft namelijk minder effect. Daarnaast adviseren wij om geen schoenpoets of spray op basis van siliconen te gebruiken. Dat legt een afgedichte laag over het leer en leer moet kunnen blijven ademen. Gebruik de Red-Rag onderhoudsspray om het materiaal te beschermen tegen water en vuil.   

Suède, Nubuck en Textiel
Suède en nubuck heeft een fluweelzachte uitstraling. Vuil blijft op deze materialen makkelijker op de schoen liggen en daarom is het extra belangrijk om je schoenen goed te beschermen, verzorgen en reinigen. De kleur kun je wat opfleuren met nubuck- en textielflacon welke verkrijgbaar zijn in diverse kleuren. Gebruik zeker geen schoensmeer, dan wordt het materiaal hard en maak je vlekken. De Red-Rag onderhoudsspray is geschikt voor alle materialen waaronder suède en textiel. 

Lak
Lak is een coating over een ander materiaal heen, zoals leer. Omdat de coating een dichte structuur heeft, kan het geen vocht opnemen. Ook beschermende en verzorgende sprays kunnen niet in het materiaal hechten en hebben daardoor geen nut. Wat wel werkt op lak is foam. Dit maakt het materiaal antistatisch waardoor het minder vuil aantrekt. 

Pony
Pony is een ongelooide dierenhuid waarvan de haren nog aan het leer zitten. De haren zijn vaak wel bewerkt. De behandeling van pony materiaal is daardoor net even anders. Om de haren mooi te houden moeten deze zo min mogelijk in aanraking komen met vocht. Het advies is om je schoenen licht in de spuiten en de behandeling wat vaker te herhalen om de werking vast te houden. Kijk op de site van specialist Collonil voor de meest geschikte onderhoudsproducten voor pony haar.

Schoenen schoonmaken

Hoe kan ik mijn schoenen het beste schoon houden/krijgen?

Alles begint met goed onderhoud van je schoenen. Zorg er dus voor dat je nieuwe paar schoenen behandeld worden met een water- en vuilafstotende spray.

Bij vlekken of vuil probeer je voorzichtig het vuil van je sneakers te poetsen zodat het niet in je schoenen trekt. Doe dit met een zachte doek en sopje van mild afwasmiddel. Laat het leer aan de lucht opdrogen, zet ze niet onder de verwarming! Let op: zijn je schoenen van suède? Gebruik dan geen water maar een suèdeborstel. Die zorgt ervoor dat je schoenen weer in topvorm komen. 

Hoe verwijder ik vlekken?

Op schoenen komen vooral veel gras-, modder- en vetvlekken voor in de wintermaanden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen bij vrijwel iedere soort vlek en niet te wrijven maar te deppen. Vooral suède is delicaat materiaal waarbij je vlekken erger maakt als je gaat boenen. Gebruik ook nooit water of zeep bij suède maar een suède borstel.

Heb je een moddervlek? Laat de modder dan wel eerst even opdrogen voordat de vlek groter wordt, daarna kun je voorzichtig het vuil eraf borstelen. En zijn verschillende speciale schoonmaakmiddelen voor leren en suède schoenen te vinden op de markt. Zorg dat je die in huis hebt, zodat je snel kan handelen bij vlekken. Denk aan een natuurlijke vlekkenverwijderaar, schoenpoets of sprays. Maar het belangrijkste is om de schoen van te voren al in te sprayen om grote vlekken al te voorkomen. Voor de rest van de schoen geldt; een rubberen zool maak je gemakkelijk schoon met een vaatdoekje en wat zeep en veters kun je gewoon in de wasmachine gooien. Heb je je schoenen grondig schoongemaakt of een grote vlek weggehaald? Spray je schoenen dan daarna nogmaals opnieuw in met beschermingsspray.

Wat doe ik bij gladde zolen?

Maak je zolen ruwer met een schuurpapiertje.

Wat doe je bij vochtige schoenen?

Zijn je Red-Rag shoes onverwachts nat of vochtig geworden? Zet ze dan nooit te dicht bij een warmtebron. Sommige materialen kunnen namelijk krimpen of uitdrogen door het te snel drogen. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in het materiaal. Stop droge kranten in je natte schoenen en vervang ze om het uur. Zet ze in een ruimte waar voldoende ventilatie is en heb geduld.